Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


blog:2011-08-25-zkusenosti-s-mysi-genius-pen-mouse

Toto je starší verze dokumentu!


Zkušenosti s myší Genius Pen Mouse

Když jsem viděl první zprávu o prosdeji netradiční myši ve stylu pera, zalíbila se mi a musel jsem ji mít. Hned ten samý den (1. 7. 2011) jsem si ji objednal a večer už v igelitce nesl domů.

Po sedmi týdnech používání jsem se rozhodl podělit se o zkušenosti s ovládáním počítače pomocí této netradiční myši.

imag0309.jpg

Jak to funguje

Po připojení malého USB příjmače počítač rozpozná normální USB myš a rovnou s ní začne pracovat. Můžete nainstalovat ovladače a podpůrný program, který je na přiloženém miniCD, ale to má smysl jen v tom případě, že chcete peromyš držet křivě zvláštním palcovým úchopem, nebo máte potřebu přepínat DPI za provozu. Program jsem si vyzkoušel a zase ho odinstaloval. Základní myší ovladač mi bohatě postačuje.

Protože se jedná o standartní USB myš, neměl by být problém s jakýmkoliv operačním systémem.

Na peru najdete slot pro jeden AAA článek, který je v balení přiložený. Jeden článek je výhodný z hlediska váhy, ale znamená to, že ho budete budete měnit asi častěji. Já jsem ten přiložený vybil asi po pěti týdnech provozu, ale nevím co to bylo za kvalitu. Dále je přiložené malé CD s ovladači, jednoduchý manuál a dva náhradní hroty s plechovou pinzetou pro jejich snadnou výměnu. V balení také naleznete slušivé koženkové pouzdro s magnetickým uzávěrem a kapsičkou na USB příjmač.

Provedení je jednoduché, plastové, jednotlivé díly na sebe dobře pasují. Nikde nejsou ostré hrany.

Tlačítka najdete při prvním ohledání dvě, při druhém zjistíte, že špička pera je také tlačítko. Špička odpovídá levému tlačítku na myši a dolní tlačítko pravému. Horní tlačítko zdánlivě nedělá nic, dokud při jeho stisku nezačnete perem pohybovat. Jedná se totiž o povedenou náhradu kolečka. Když stisknete horní tlačítko a pohybujete perem nahoru nebo dolů, je to jako byste točili kolečkem. Pohyb do stran zase odpovídá náklonu kolečka a pohybuje se stránkou do stran, což je ovšem funkce, kterou musí daný program (prohlížeč, textový editor, …) podporovat.

Nejdříve jsem trénoval úchop. Pen mouse je sice správně vyvážený a dobře padne do ruky, ale držet se dá výš, níž, ukazováček zahnutý nebo bříškem přitisknutý, možností je mnoho. Teprve třetí den jsem si osvojil držení, které mi naprosto vyhovovuje, dovoluje správně mačkat hrot i tlačítka. Může se to zdát jako dlouhá doba, ale vzpomínáte, kdy jste poprvé dostali do ruky myš a jak jste se s ní nemohli srovnat?

Nakonec držím Pen Mouse jako propisku, možná trochu níže. Břížko ukazováčku mám v mezeře mezi tlačítky, takže špičkou prstu pohodlně stisku pravé myší tlačítko a spodem bříška pak tisknu “kolečko”. Měkkou podložku s polštářkem pro zápěstí jsem vyměnil za tuhou gumovou podležku s látkovým potahem. Při zatlačení na špičku pera se trochu “kousne” do podložky a usnadňuje stisk tlačítka. Přiložená podložka není moc použitelná, je hrubá a malá. Pero je třeba držet v šikmé poloze tak, aby pločka na konci špičky pera pěkně klouzala po podložce.

Přesnost pohybů je celkem přesná, jen při kliknutí zatlačením na hrot se vám bude hlavně zpočátku stávat, že se kurzor kousek posune. Pro klikání na tlačítka, umísťování kurzoru a rolování obrazovky je však přesnost více než dostačující.

Zpočátku jsem postrádal stojánek, do kterého bych mohl si mohl pero odložit, ale po několika dnech jsem se ho naučil pokládat tak, že ho jedním pohybem poslepu zvednu a zároveň posunu do správné polohy.

Pero se po 30 sekundách nečinnosti přepne do šetřícího režimu a začne pomalu blikat. Po 10 minutách usne a přestane svítit, takže je třeba stisknout nějaké talčítko, aby zase ukazovalo. Občas jsem se setkal s tím, že se ze spánku probudilo až za asi 15 sekund. Je to ale spíše vyjímka, běžně se probouzí a funguje okamžitě po stisku tlačítka.

Netuším k čemu jsou přiložené výměnné hroty. Při normálním používání nemáte šanci je zničit. Snad jen kdyby vám pero spadlo na zem a zrovna hrotem dolů. Každopádně je to malá plastová součástka, která výrobce moc nestála.

Klady

  • Uchopení ve stylu pera zatěžuje jiné svaly a šlachy.
  • Na kancelářskou práci ideální, používáte přirozené tahy pera.

Zápory

  • Není tak přesné jako myš.
  • Nehodí se na hry a grafiku.
  • Je to něco jiného, musíte se s perem učit zacházet.

Závěr

Na myšoperu je ještě hodně co vylepšovat, ale za XXX Kč už teď dostanete zdatného pomocníka, který dokáže pro kancelářskou práci dokonale nahradit myš.

Pen Mouse používám v práci celý den, což je asi 8 hodin. Doma mám myš a večer s ní jezdím v průměru asi dvě hodiny. Už po dvou dnech používání jsem pocítil znatelnou úlevu od bolesti pravého zápěstí a po sedmi týdnech už prakticky nevím, že mne ruka od myši chronicky bolela.

Pera už se v práci nevzdám.

~~DISCUSSION~~

blog/2011-08-25-zkusenosti-s-mysi-genius-pen-mouse.1314281137.txt.gz · Poslední úprava: 25.08.2011 16:05 autor: Michal Rubeš