Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


blog:start

Články

Původ Kočičích hlav objasněn!

Když jsem byl ještě malý hoch, tak mi maminka v některých křivolakých uličkách Starého města ukazovala podivné zakulacené dlažební kostky – Kočičí hlavy. Bylo mi divné, proč jsou tak kulaté, ale asi to mělo nějaký účel, tak jsem se tím moc nezabýval.

Po letech jsem si všiml, jak se kolem Staroměstského náměstí pomalu obrušují dlažební kostky v ulicích, kde jezdí kočáry tažené koňmi. Po nějaké době bylo obrušování na některých zvláště zatížených místech tak výrazné, že mi to v hlavě sepnulo, skládanka současných a dětských zkušeností do sebe perfektně zapadla a já objevil Ameriku.

Dnes ráno cestou z Uhelňáku, kam jsem zavedl děti do školy, jsem na Malém náměstí nafotil dlažební kostky v různém stavu.

Tady jsou kostky u kraje náměstí. Je zřejmé, že se vyrábějí jako kvádry.
V místě, kde jezdí kočáry, je jasně patrné olamování a obrušování rohů. Zřejmě za to můžou okovaná kola kočárů a podkovy koní.
Díky olámaným hranám vzniká mezi kostkami větší mezera. Tím dochází i k silnější erozi výplně, kostka se více obnažuje a vzniká prostor k dalšímu obrušování. Výsledný tvar bude připomínat kočičí hlavu.
V místě, kde Malé náměstí ústí do Staroměstského, je dlažba tvořena malými kvádry. Ve srovnání s běžnou dlažbou jsou asi jen čtvrtinové. Je jasně vidět, že tohle dláždění provoz kočárů obrušuje mnohem více, než velké kostky, proto se zřejmě v ulicích nepoužívalo.

Takže teď už vím, že staří kameníci lámali dlažební kostky ve tvaru kvádru, a že kočičí hlavy se z nich stávali až časem.

20.09.2011 12:49 · Michal Rubeš

Srovnání HTC Sensation a Samsung Galaxy S2

Pracovně mám možnost si vyzkoušet nebo používat různá PDA, nebo chcete-li telefony. Několik dní jsem zkoušel dvě současné špičky, a to HTC Sensation a Samsung Galaxy S2.

SG2 je papírově lepší, jak si vedl Sensation? Podle mého hodnocení o trochu lépe než SG2. Přeci jen HTC dělá PDA o nějaký ten pátek déle a je to znát.

Svoje zkušenosti jsem shrnul do dvou odstavců a popsal jen výhody jednotlivých modelů. Nejedná se tedy o recenzi, těch je po webu dost, ale o zkušenosti poměrně náročného a zmlsaného uživatele.

→ Číst dále...

16.09.2011 10:14 · Michal Rubeš

Zkušenosti s myší Genius Pen Mouse

Když jsem viděl první zprávu o prosdeji netradiční myši ve stylu pera, zalíbila se mi a musel jsem ji mít. Hned ten samý den (1. 7. 2011) jsem si ji objednal a večer už v igelitce nesl domů.

Po sedmi týdnech používání jsem se rozhodl podělit se o zkušenosti s ovládáním počítače pomocí této netradiční myši.

imag0315.jpg

→ Číst dále...

25.08.2011 16:05 · Michal Rubeš

Minecraft

Tady si vytvořím zápisky, které chci mít při hraní při ruce.

→ Číst dále...

26.04.2011 17:40

Sucké 2011

09.04.2011 21:51
blog/start.txt · Poslední úprava: 20.09.2018 16:09 autor: Michal Rubeš