Kampaň se konečně rozjíždí

Předvolební kampaň se rozjela a s výjimkou jedné kandidátky jsou už všichni alespoň trochu vidět. Pojďme se podívat, co se za poslední týden u nás změnilo.

Protože jsou už někteří kandidáti v ulicích a začínají dělat kontaktní kampaň, vydal jsem se za těmi, kde se mi podařilo dohledat kde budou. Chtěl jsem je vidět naživo, zjistit jak vypadají, jak reagují a položit jim otázky na věci v jejich programech, kterým jsem nerozuměl. Doporučuji vám se za nimi vypravit a popovídat si s nimi. Na mnohé z nich jsem si upravil či upřesnil názor. Někteří mě překvapili, jiní zase zklamali.

Co mě však jako občana zaujalo, je obcházení záboru pro volební stánek tím, že ho prohlásí za petiční stánek. U některých ani kandidáti nejsou a nechávají ho jako neplacenou reklamu v ulici. Stačí jen, aby tam byl papír s jakoukoliv peticí. Petiční zákon by se měl změnit, aby nemohlo docházet k jeho zneužívání. Zároveň rozumím tomu, že to dělají skoro všechny strany. Jakmile ho zneužije jedna, ostatní jsou v nevýhodě, tak to dělají také. Tohle by se mělo do budoucna změnit.

V pondělí bylo setkání všech kandidujících v hotelu Jalta. Jednalo se spíše o takové krátké představení. Časový prostor byl malý, každý dostal jen pár minut. K žádné diskuzi nedošlo, představitelé kandidátek se jen krátce vyjádřili k několika obecným otázkám. Z občanů tam nebyl skoro nikdo, prakticky celé obecenstvo byli ostatní kandidáti. Celé setkání jsem vnímal spíše jako vzájemné seznámení soupeřících stran.

Během dotazování kandidátů už mě několik z nich upozornilo, abychom byli nestranní, že naddržujeme jejich soupeřům. Vtipné je, že někteří jejich soupeři, kterým údajně naddržujeme, říkají to samé. Všem píšu a osobně říkám, že jako občan Prahy 1 jsem ve střetu zájmů. Mám politický názor, mám názory na kandidáty. Někteří jsou mi bližší a jiní ne. Je mi jasné, že ne všechno co napíšeme, se kandidujícím líbí. Čerpáme však jen z veřejných zdrojů, z jejich webů, Facebookových stránek a emailů, které jsou ke zveřejnění předem určené. Všem taky stále dokola opakuji, že pokud se jim nějaká formulace nelíbí, informace je nepravdivá nebo nepřesná, ať nám dají vědět. Rádi to opravíme. Pokud se neshodneme, uvedeme u toho v plném znění jejich názor. Zatím se zdá vše korektní, jen jedna strana se před týdnem ozvala s prosbou o drobné doplnění a bylo jí hned vyhověno.

A teď přehled po jednotlivých volebních uskupení:

(1) Rezidenti 1
Časté příspěvky na Facebooku. Rozšířený volební program s názvem Vize 22.

(2) Piráti a občané z Prahy 1
Příspěvky na Facebooku, diskuze s občany, viz kalendář.

(3) Naše PRAHA 1 - ANO 2011, Staroměstská lípa - Sdružení občanů a přátel Starého Města a Josefova v Praze, B'nai' B'rith Renaissance Praha z.s.
Na stránkách mají stále jen informace o minulých volbách. Pan Ryvola, však komunikuje a na Předvolební otázky odpovídá. Tak možná jen začnou později, aby nepřepálili start.

(4) Patrioti pro Prahu 1
Na stránkách mají předvolební články, na Facebooku předvolební příspěvky a videa. Vedoucí kandidátky pan Pavlů mi odpověděl jen na jednu otázku, na další i přes urgence zatím nereagoval.

(5) Praha 1 Sobě
Opět se mnoho nezměnilo, pár nových příspěvků na Facebooku P1S a na Facebooku Zelených.

(6) My, co tady žijeme - Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, Iniciativa občanů
Webové stránky stále nefunkční, ale jsou tu nové na jiné adrese https://www.mctz.cz/. Tam mají stručný i podrobný program, představení kandidátů a jejich úspěchy.
Na Facebooku STANu Prahy 1 je pár příspěvků a objevil se odkaz na nový Facebook MCTŽ. Zároveň ale existují i staré Facebookové stránky, kde jsou také informace o volbách, i když jen z konce srpna.
Pan starosta Hejma mi v pondělí na setkání v Jaltě osobně slíbil, že odpovědi na naše otázky pošle, ale ještě se tak nestalo.

(7) TOP 09
Tady je třeba mít na paměti, že hlavní informační web je https://terezieradomerska.cz/. Na Facebooku mají několik příspěvků.

(8) Radnice pro občany
Mají nový web http://radniceproobcany.cz/ a Facebook. Na webu najdete program, informace o kandidátech a o setkáních. Na Facebooku různé aktuality. Ve středu jsem osobně mluvil s panem Votočkem a Bajuszem. Slíbili mi poslat odpovědi na naše otázky, zatím však nic nepřišlo.

(9) Občanská demokratická strana
Mojí nový web na adrese https://spolecnepro1.cz/. Ten starý snad brzy přesměrují na ten nový. K dispozici je tam program a informace o kandidátech. Na Facebooku několik aktualit. Jejich kandidáti si však ještě dělají každý svojí vlastní kampaň. Ve středu mi pánové Bureš a Dvořák slíbili odpovědět na naše otázky formou příspěvku na jejich Facebooku nebo webu z obavy, abychom jejich odpovědi zaslané emailem nezkreslili. Každopádně odpovědi stále nemáme.


Sledujte naše Předvolební otázky, které velmi brzy doplníme o další. Některé odpovědi jsou očekávané, jiné zajímavé, ale zatím nejvíce vypovídající hodnotu mají ty chybějící.

S dalším přehledem se přihlásíme příští týden.

Michal Rubeš 2022/09/09 09:53

  • zapisnik/2022-09-09-kampan-se-konecne-rozjizdi.txt
  • Poslední úprava: 2023/02/27 17:53
  • autor: Michal Rubeš