Vyhodnocení reakcí na předvolební otázky

V nadpisu článku jsem schválně použil slovo „reakcí“, protože ne vždy se jedalo o odpovědi. Hned v úvodu děkuji všem kandidátům, tedy uchazečům o naše hlasy, kteří si dali tu práci a věnovali nám svůj předvolební čas.

Už ke konci prázdnin jsme s dcerou poslali na všechny kandidátky první várku předvolebních otázek s tím, že si volič bude moci porovnat odpovědi. Díky tomu se mu více rozkryje zaměření těchto volebních uskupení. Nakonec to dopadlo tak, že zajímavější pro voliče než opdovědi, bylo jak jsme se k nim dostali, případně nedostali.

První dotaz „Bydlí vaši kandidáti v Praze 1? Pokud některý ne, proč se uchází o práci v zastupitelstvu?“ jsme odeslali už 24. 8. 2022 a prakticky u všech kandidátů vyvolal paniku. Někteří to viděli jako příležitost, jiní jako útok na jejich politické podnikání.

Odpovědi na zaslané otázky jsme postupně obdrželi od opozičních a většiny nových politických uskupení (1) Rezidenti 1, (2) Piráti a občané z Prahy 1, (4) Patrioti pro Prahu 1 a (5) Praha 1 Sobě. Odpovědi jsme obdrželi i od (3) Naše PRAHA 1 - ANO 2011, Staroměstská lípa - Sdružení občanů a přátel Starého Města a Josefova v Praze, B'nai' B'rith Renaissance Praha z.s., které je v současné koalici zastoupeno. V případě (7) TOP 09 můžeme hovořit o straně ve stádiu probíhající obrody, jelikož se snaží vypořádat s některými lidmi a děním v době minulé.

Naopak odpovědí se nám nedostalo od současné koalice (6) My, co tady žijeme - Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, Iniciativa občanů, (9) Občanská demokratická strana a nově vzniklé (8) Radnice pro občany kolem bývalého koaličního radního Jana Votočka, kterého právě vylučují z TOP 09 Praha 1.

V případě (8) Radnice pro občany se nám nejdříve dostalo krátké odpovědi, že medvěd ještě běhá po lese. Když jsem navštívil jejich volební stánek, dostalo se mi ujištění, že na otázky odpoví. Po týdnu jsem však obdržel odpověď, že jejich pohled na naše otázky a na náš web je kritický, takže odpovídat nebudou, viz záhlaví stránky s předvolebními otázkami. Jeden bod ke cti mají, a to že alespoň odpověděli, že nebudou odpovídat.

U (6) My, co tady žijeme - Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, Iniciativa občanů se mi podařilo na setkání v Jaltě dohonit pana Hejmu, který mi slíbil, že nebudou ničit náš projekt a odpovědi samozřejmě pošlou. V pondělí 12. 9. mi napsal pan Caban a odkázal mě na stránky MCTŽ s tím, že tam najdu opdovědi na naše otázky.

Vážený pane Rubeši,
po dohodě s panem starostou Petrem Hejmou reaguji jako předseda klubu "MCTŽ" a dovolím si Vás odkázat na webové stránky www.mctz.cz, 
kde získáte odpovědi na Vaše otázky.
Děkuji za pochopení
S pozdravem
Michal Caban

Napsal jsem mu zpět, že tam není ani jedna odpověď na otázky, které jsme poslali. No a už se neozval.

V případě (9) Občanská demokratická strana je situace podobná. První reakci jsme obdrželi až po dvou týdnech, kdy mi pan Heres napsal:

Dobrý den,
k Vašim dotazům si dovoluji sdělit, že ODS Praha 1 prezentuje svá stanoviska pomocí svých oficiálních kanálů, jako je Facebook ODS Praha, web a volební web.
Tyto kanály jsou průbežně aktualizovány. 
Prosím sledujte výše uvedené a věřím, že tam naleznete vše potřebné.
Po negativní zkušenosti zkreslování poskytovaných informací se snažíme o poskytování úplných a přesných informací našim voličům touto transparentní cestou.
Ing. Tomáš Heres

Ten samý den večer jsem mluvil na setkání v Jaltě s pány Burešem a Dvořákem a byl jsem ujištěn, že to tak není, že ODS normálně s občany komunikuje a na otázky odpovídá. Zároveň vyjádřili pochybnost, že odpovědi budou na našich stránkách prezentovány tak jak je pošlou, takže to udělají obráceně. Naše otázky dají buď na jejich web nebo Facebook, kde k nim napíšou odpovědi, aby to měli pod kontrolou. Ve středu jsem pak navštívil jejich volební stánek, kde mi oba pánové odpovědi touto formou opět slíbili. Do dnešního dne odpovědi nejsou.

Doplnění: Po zveřejnění tohoto článku a tři dny před volbami (9) Občanská demokratická strana zveřejnila odpovědi na položené otázky na svých stránkách, jak slíbila, aniž by nám dala vědět, že tak učinila. — Michal Rubeš 2022/09/23 10:31


Pojďme se podívat na odpovědi, které jsme obdrželi.

Bydlí vaši kandidáti v Praze 1? Pokud některý ne, proč se uchází o práci v zastupitelstvu?

Tady všechny strany odpověděly, že ano, že jejich kandidáti skutečně na Praze 1 bydlí. Je třeba počítat s tím, že někteří kandidáti stran, které odmítly odpovědět, mohou, ale nemusí v Praze 1 bydlet.

S kterými kandidátkami jste ochotni jít po volbách do koalice? S kterými naopak ne?

Tohle je otázka, na kterou se špatně odpovídá. Žádná ze stran nechce odkrýt svoje karty před rozdělením mandátů. No a každý volič chce vědět, zda se jeho favorit nehodlá spojit s jeho zakázanou volbou.

V zásadě všichni odpověděli, že budou jednat se všemi.
(2) Piráti a občané z Prahy 1 však napsali, že preferují uskupení (7) TOP 09, (5) Praha 1 Sobě a (1) Rezidenti 1.
(5) Praha 1 Sobě naopak vylučuje spolupráci s (3) Naše PRAHA 1 - ANO 2011, Staroměstská lípa - Sdružení občanů a přátel Starého Města a Josefova v Praze, B'nai' B'rith Renaissance Praha z.s..

Kdo je vaším kandidátem na starostu?

Zdánlivě jednoduchá otázka občas nepřinesla jasné odpovědi. (1) Rezidenti 1 a (4) Patrioti pro Prahu 1 nemají kandidáta na starostu.
U Pirátů je to David Bodeček, za ANO Karel Procházka, za (7) TOP 09 je to Terezie Radoměřská.

Zasadíte se o zachování parčíku u Staronové synagogy a budete rozhodně vystupovat proti jeho vydláždění?

Tahle otázka přišla z Facebooku od paní Klimovičové. V zásadě jsou všichni pro zachování parčíku. Tedy všichni, kteří odpověděli. U současné koalice si tedy nemůžeme být jisti.

Máte v plánu zavést webové fórum, kde budou občanům Prahy 1 veřejně odpovídat zaměstnanci radnice?

Otázka směřovala na budoucí snadnou komunikaci s radnicí. Veřejně položená otázka a úřadem autorizovaná veřejná odpověď. Nic neskrývat. Všichni v zásadě s nějakou formou veřejného fóra souhlasí, kromě ANO. U stran, které odpovědi nedodaly, nechám posouzení na laskavém čtenáři.

S jakým rozpočtem počítáte na letošní komunální volby a jaký je zdroj těchto použitých peněz?

Téměř okamžitě a nejpodrobněji odpověděli Piráti. Mají rozklikávací rozpočet 250.000 Kč. Vše je průhledné, jasné a veřejné.
Na druhou stranu třeba (1) Rezidenti 1 rozpočet nemají a kampaň si platí sami členové, zřejmě podle potřeby.
(3) Naše PRAHA 1 - ANO 2011, Staroměstská lípa - Sdružení občanů a přátel Starého Města a Josefova v Praze, B'nai' B'rith Renaissance Praha z.s. má rozpočet 160.000 Kč
(4) Patrioti pro Prahu 1 udávají až 50.000 Kč na kandidáta, takže je hodně nejasné, kolik chtějí celově utratit.
(5) Praha 1 Sobě hodlá utratit až 200.000 Kč a (7) TOP 09 má vyčleněno až 700.000 Kč.

Je proti některému z vašich kandidátů vedené trestní řízení? Pokud ano, proti kterému a za co?

Tahle otázka je poměrně štiplavá. V zásadě je možné podat trestní oznámení na kohokoliv za cokoliv. Na druhou stranu by o tom měl volič, zvláště před volbami, vědět. Většina ze stran nemá na kandidátce trestně stíhané. (7) TOP 09 označila tři kandidáty a napsala zdůvodnění. Takového přístupu si velmi vážím.
Na druhou stranu u stran, které neodpověděli si volič nemůže být jistý.


Než půjdete k volbám, nespoléhejte se jen na informace zde uvedené. Hledejte jiné zdroje, ptejte se vašich kandidátů, protože vzájemná komunikace je, nejen v politice, důležitá.

Michal Rubeš 2022/09/19 15:00
Lucie Rubešová 2022/09/19 15:00

  • zapisnik/2022-09-19-vyhodnoceni-reakci-na-predvolebni-otazky.txt
  • Poslední úprava: 2023/02/27 17:54
  • autor: Michal Rubeš