Chystá se slepenec, nebo koalice napříč politickým spektrem?

Máme týden po volbách a už se nám tu rýsuje nová koalice. Předběžné odhady z článku Výsledky voleb, kdo půjde s kým? se zřejmě nenaplňují, na spadnutí je zdánlivě nelogická koalice ODS Praha 1, Piráti Praha 1, ANO 2011 Praha 1 a TOP 09 Praha 1.

Nejdříve si srovnejme počet křesel za jednotlivé kadidátky:

Kdo dá dohromady 14 a více hlasů, má většinu.

Rychlá analýza:

  • V TOP09 neproběhla taková obroda jak naznačovali před volbami.
  • Logicky tedy vychází současná koalice ODS, ANO, MCTŽ a TOP09 (14 křesel).
  • Z nějakého důvodu tam nechtějí MCTŽ a jako náhradník se nabízí buď Praha 1 Sobě, nebo Piráti.
  • Praha 1 Sobě by podle předvolebního slibu nešla do koalice s ANO, zbývají tedy jen Piráti.
  • Piráti jsou teď ve složité situaci. Buď půjdou do slepence s názorově vzálenými stranami a budou moci lépe dohlížet na chod radnice a i něco ovlivnit, nebo se rozhodnou pro opozici a donutí zbývající strany přeci jen zvážit přibrání MCTŽ.

Tak a teď upovídaná analýza:

Podle Petra Kučery (zdroj) z pátečního rána dala TOP 09 Praha 1 přednost jednání s ODS, ANO a Piráty.

Tohle je hodně zajímavá sitauce a pojďme se na ní podívat očima občana, který vychází pouze z předvolební kampaně a aktivit v minulém volebním období.

Nejdůležitější informace je, že TOP 09 Praha 1 dala přednost jednání se stranami, které byly v minulé koalici. Podle předvolební rétoriky to skoro vypadalo, že se odstřihávají od staré Topky, která si založila vlastní kandidátku Radnice pro občany a slibovali obrození. Tak to asi nedopadlo. Možná dostali befelem shora družit se podle vzoru celostátní koalice, jak se to asi stalo na magistrátu. Pak by byla logická koalice ODS, MCTŽ, TOP09 a Piráti, která by měla dohromady většinu 15 hlasů.

Jenže na místní úrovni jsou vztahy mezi stranami a jejími představiteli komplikovanější, než si umíme představit. Z nějakého důvodu tedy odstranili MCTŽ a nahradili je ANO. Tato koalice by měla sice jen 14 křesel, ale i tak je to těsná věšina.

Jelikož Topka se přiklonila ke koalici s ODS, ANO a Piráty, tak měla asi větší problém s Rezidenty nebo s Prahou Sobě.

Tak a teď co Piráti? Proč by se nechali navézt do takového slepence? Pokud jim ODS a ANO dávají z nějakého nám neznámého důvodu přednost před MCTŽ, jsou teď na vážkách. Buď sestaví koalici, kde budou moci alespoň něco ovlivňovat a lépe dohlížet na chod radnice, nebo umožní sestavení původní koalice z minulých let. Podle všeho by teď o tom měli hlasovat o víkendu.

Pokud se během dne objeví nějaké další informace, na které se mohu odvolat, tedy ne jedna paní povídala, článek doplním.


Doplněno vyjádření Tomáše Macháčka z Topky: „Dobrý den, jen pro upřesnění, jak jednání probíhají. Nejblíže máme k Pirátům a s nimi jednáme společně o sestavení koalice. Ty připadají v úvahu dvě při učinění jistých vzájemných ústupků 1) P1S + Piráti + TOP + Rezidenti, 2) ODS (za určitých podmínek) + Piráti + ANO + TOP. Alternativou k těmto koalicím je opozice P1S + Piráti + TOP, zbytek v koalici. Jedna z těchto tří variant nastane. Byli to Rezidenti, kteří opakovaně vyjádřili nesplnitelné požadavky vůči P1S. Jednání nikam vedla, nikoliv ale z naší strany. Pokud Piráti neodsouhlasí jednání o koalici s ODS a ANO, jsme připraveni s nimi přejít do opozice. To je naše povolební strategie. Přali bychom si jiné rozložení sil, voliči to rozhodli ale jinak. Nemožné činit neumíme.“
Michal Rubeš 2022/09/30 10:52

Doplněno vyjádření Rezidentů: „Milí Rezidenti z jedničky,
ještě jednou všem děkujeme za podporu ve volbách a chceme se vyjádřit k současné situaci ohledně povolebních vyjednávání. REZIDENTI 1 se během volební kampaně nevymezovali vůči žádným stranám, protože za klíčové považují prosazování programu pro rezidenty z Prahy 1. V tomto duchu jsme také vedli všechna dosavadní jednání. Informace, že jsme „nepřátelští“ vůči Praha 1 Sobě se nezakládají na pravdě. K jednáním přistupujeme s ohledem na životaschopnost budoucí koalice a na možnost prosazovat pozitivní změny ve prospěch rezidentů z 1 . Usilujeme o rezorty, o kterých jsme od začátku hovořili, protože věříme, že z pozice lokálního rezidentského hnutí jsme schopni dostát svým předvolebním slibům – a to životní prostředí a péče o veřejný prostor (parky, zeleň, hřiště, čistota) a participace plus participativní rozpočet pro občany a granty na životní prostředí a na obnovu domovního fondu. Deklarovali jsme také zájem o zajištění občanské vybavenosti a klíčové je pro nás řešení veřejného pořádku, ubytování mimo ubytovací zařízení (Airbnb apod.), doprava, řešení problematiky elektrokoloběžek (viz naše petice) a to v součinnosti se všemi subjekty. Jak na jedné, tak na druhé straně jednoznačně trváme, aby opozice byla zapojena do práce v zastupitelstvu prostřednictvím šéfa kontrolního výboru a práce v komisích. Odmítáme dosavadní arogantní politickou praxi, kdy je opozice vyloučena z rozhodování o podobě Prahy 1 vyřazováním tisků, vyloučením z komisí a prostoru v radničních novinách. Trváme na redakční radě složené i se zástupců opozice.
Za hnutí REZIDENTI 1:
Kateřina Klasnová
Martin Motl
Jakub Vaculín“
Michal Rubeš 2022/09/30 11:50

Doplněno oficiální vyjádření (5) Praha 1 Sobě na jejich stránkách. — Michal Rubeš 2022/09/30 12:07

Doplněno původní vyjádření TOP 09 Praha 1, které to zřejmě všechno spustilo, a které jsem našel až teď:
„Proběhla jednání s jednotlivými stranami a hnutími, jednání mezi jednotlivými členy i jednání více stran společně.
Náš Regionální výbor TOP 09 Prahy 1 dnes konstatoval, že dosavadní jednání Rezidentů 1 je v zásadě nepřátelské vůči zástupcům Prahy 1 Sobě a budí velké rozpaky v otázce koaliční spolupráce, která by byla postavena na základě většiny 15 hlasů, tedy P1S, Piráti, TOP 09 a Rezidenti 1.
Z toho důvodu uložil RV TOP 09 Praha 1 vyjednávacímu týmu pokračovat v jednáních o koaliční spolupráci na bázi ODS, Piráti, TOP 09 a ANO, která i bez Rezidentů 1 může utvořit většinovou koalici, a to za podmínky nalezení programové shody.“
Michal Rubeš 2022/09/30 12:09

Doplněno vyjádření Pirátů:
„Těsně před zahájením voleb byl místním sdružením Piráti Praha 1 zvolen vyjednávací tým, který ve vyjednávání postupuje podle předem zadaného úkolu, kdy jsou našimi prioritními partnery pro koaliční spolupráci Praha 1 sobě, TOP 09 a Rezidenti 1. Vznikla by tak většinová koalice s 15-ti mandáty.
V průběhu povolebního vyjednávání byli Piráti osloveni všemi zvolenými subjekty s nabídkou koaliční spolupráce. Vyjednávací tým usiloval a hledal průsečíky pro vznik prioritní koalice. Z toho důvodu Piráti přizvali k jednání s Praha 1 sobě i TOP 09 a Rezidenti 1. V návaznosti na tato jednání vydala TOP 09 prohlášení dále pokračovat v jednání o koaliční spolupráci s ODS, Piráti a ANO.“
Michal Rubeš 2022/09/30 20:08

Michal Rubeš 2022/09/30 09:25

  • zapisnik/2022-09-30-chysta-se-slepenec-nebo-koalice-napric-politickym-spektrem.txt
  • Poslední úprava: 2023/02/27 17:55
  • autor: Michal Rubeš